İhracatta Rusya darbesi

İhracatta Rusya darbesi
Haber Tarihi : 17 Eylül 2015 08:33:34
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

stanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mete, Rusya'nın Türk Cumhuriyetleri'ne gümrüksüz mal satması ve düşük fiyatlı ihracat yapması nedeniyle Orta Asya'da kayıp yaşamaya başladıklarını söyledi

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mete, Rusya'nın Türk Cumhuriyetleri'ne gümrüksüz mal satması ve düşük fiyatlı ihracat yapması nedeniyle Orta Asya'da kayıp yaşamaya başladıklarını söyledi

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen World Food Moscow 2015 Fuarı'na İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği 38 firmayla katıldı. Rusya'da yaşanan tüm sıkıntılara rağmen bu pazarın halen kendileri için önemli olduğunu anlatan Zekeriya Mete, "Devalüasyon ticareti zorlaştırdı. Ancak, Sovyetler Birliği'nden ayrılan tüm ülkelerle birlikte Rusya pazarından vazgeçilemez.

“Geçen yıl 26 firmayla katıldık”

O yüzden geçen yıl 26 firmayla 548 metrekare katıldığımız bu fuara, bu yıl 38 firmayla 756 metrekare alanda katıldık. Diğer Türk katılımcılarla birlikte 54 firmayı buluyoruz. Bu fuara Türkiye'den katılım bitmişti ama aldık ve adam ettik. Gelecek yıl bu fuardan bin metrekare yer almak istiyoruz" dedi. 

Rublede yeni kayıp yaşanabilir 

Rus Rublesi'nin yaklaşık yüzde 50'yi bulan değer kaybının, ülkedeki tüm dengeleri değiştirdiğini anlatan Mete, önümüzdeki dönemde rublenin dolara karşı bir yüzde 30 daha kayıp yaşayabileceğini söyledi. Savaştan dolayı Rusya'da yerli üretimin arttığını ve ithalatın azaldığını ifade eden Mete, sözlerine şöyle devam etti: "Rusya'daki kaybımızın bir nedeni bu. Bir diğer nedeni de parite. Bu durum, bizim Türk Cumhuriyetler ayağımızı ciddi manada etkiledi.

Türk pazarını kaybetmeye  başladık

Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan'dan oluşan Türk Cumhuriyetler pazarımız Rusya ile yaptığı gümrük birliği ile yani sıfır vergiyle Rus mallarına açık. Devalüasyon da olunca Rus malları ihracat fiyatları bizim Türkiye'de satış fiyatlarına denk gelecek şekilde Türk Cumhuriyetleri'nde satılmaya başlandı. Dolayısıyla Türk Cumhuriyetleri'ni de kaybetmeye başladık. Bir taraftan kazanmaya çalışırken maalesef kur politikası değişiklikleri, parite değişimleri, devalüasyonlar bu şekilde etkiler yaptı." 

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği 38 firmayla katıldı. Birlik Başkanı Zekeriya Mete, Rusya'da yaşanan tüm sıkıntılara rağmen bu pazarın halen kendileri için önemli olduğunu söyledi.