Koca Yusuf’un evi müze oldu

Koca Yusuf’un evi müze oldu
Haber Tarihi : 10 Eylül 2015 05:24:46
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Dünyada “Terrible Turk” (Korkunç Türk) olarak tanınan, İlk Türk pehlivan;

Efsane güreşçi Koca Yusuf'un Bulgaristan'da bulunan evi, yeniden inşa edilip müzeye dönüştürüldü.

 “Cihan pehlivanı” unvanlı efsane güreşçi Koca Yusuf'un Bulgaristan'da bulunan evi, yeniden inşa edilip müzeye dönüştürüldü. Koca Yusuf'un, Şumnu kentine bağlı Karalar Köyü'nde bulunan doğup büyüdüğü ev, Adana Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla yeniden inşa edilirken, müzeye çevrilen alanın açılışı yapıldı. İnşası ve düzenlemeleri için 450 bin Euro harcama yapıldığı belirtilen müzenin açılışında konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Balkanlar'da Türkler zaten var ama bu varlığın yeni nesillerin hafızasına kazınması için Koca Yusuf gibi sembol isimler çok değerli. Balkan Türkleri, tarihimize çok güçlü kişilikler kazandırmıştır. Koca Yusuf da bunlardan biridir” ifadelerini kullandı. Müzenin açılışının ardından, Kocayusuf Yağlı Güreşleri düzenlendi.

Efsanevi Türk güreşçi Koca Yusuf

Mindere çıkan ve grekoromen güreşi yapan ilk Türk pehlivandır. 1885 yılında Kırkpınar başpehlivanı olmuş; 1894 yılından itibaren Avrupa ve ABD'de devrin en ünlü güreşçileri ile güreşmiştir. 144 kilo sıkletindeki sporcu, 1.88 metre boyundaydı. ABD turnesinden ülkesine dönerken bir gemi kazasında yaşamını yitirdi. Serbest Güreşin efsanevi isimlerinden olan Yusuf, iri gövdesi, güreş becerisi, gücü ve sporcu ahlakı ile "Koca" lakabını almıştır. Önceleri doğduğu köyden ötürü "Karalarlı Yusuf", sonra "Şumnulu Yusuf" olarak anılmış, 1896'dan itibaren çırağı "Erikli Mehmet"e "Küçük Yusuf" denilmeye başlanınca kendisine "Büyük Yusuf" denilmişti. Dünyada “Terrible Turk” (Korkunç Türk) olarak tanındı. Kendisinden sonra başka Türk güreşçiler de bu unvanı kullandılar. 1900 yılında Rıza Tevfik 'Güreşte Avrupa Usulü ile Türk Usulü arasındaki Fark ve Müşahebet' başlıklı yazısında kendisinden Koca Yusuf diye bahsedince yurtta bu isimle anılmaya başlanmıştır.

ABD Turnesi

Avrupa'da büyük ün kazanınca Amerika Birleşik Devletleri'nden organizatörler onu New York'a davet ettiler. Antonio Pierri ve Doublier ile birlikte gittiği ABD'de menajeri William Brady oldu. Bu ülkede yaptığı 33 karşılaşmada yendiği sporcular arasında George Bothner, Ewan Lewis, Dan McLeod, Tom Jenkins vardır. Şikago'da bir karşılaşmada dünya şampiyonu Evan Lewis'i üst üste iki defa yendikten sonra yurda dönmeye karar verdi. Yaptığı güreşlerde yenilmemesi ve heybeti dolayısıyla ABD'de kendisine The Terrible Turk(Korkunç Türk) unvanı verilmiştir.

Okyanusa yenilen güreşçi

Türkiye'ye dönmek üzere  Fransız bandıralı La Bourgogne transatlantiği ile yola çıkan Koca Yusuf, bindiği geminin  New York'un kuzeydoğusundaki Sable Adası'nın 60 mil açıklarında İngiltere bandıralı Cromartyshire şilebiyle çarpışıp batması sonucu tüm yolcular ve mürettebatla birlikte boğularak ölmüştür.

Ölümünden sonra

Ölümünden sonra adı, şu anda Türkiye Denizcilik İşletmelerine bağlı, Haliç Tersanesinde bulunan 40 Tonluk bir yüzer vince verilmiştir. 2001 yılında basılan Bin Yılın Türkleri Hatıra Para Serisi'nde Koca Yusuf portreli hatıra para yer almıştır. Hayatı, gazeteci-yazar Halil Delice tarafından "Cihan'ı Titreten Türk Koca Yusuf Yalnızca Güle Yenildi" adıyla kitaplaştırılmıştır.