VF kat sol
VF kat sağ

Twitter yaz boz tahtasına döndü

Twitter yaz boz tahtasına döndü
Haber Tarihi : 09 Eylül 2015 06:45:58
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

İnsan hakları savunucuları Twitter'ın açıklamalarını samimiyetsiz olarak değerlendiriyorlar çünkü kurnazlıkla bir mesaj atıp, sonra silmenin bir önemi yok.

İnsan hakları savunucuları Twitter'ın açıklamalarını samimiyetsiz olarak değerlendiriyorlar çünkü kurnazlıkla bir mesaj atıp, sonra silmenin bir önemi yok. Tweet o esnada kolaylıkla kopyalanabilir ya da ekran görüntüsü alınabilir. Onun için ‘bin düşün bir konuş'u, bin düşün bir Tweet at olarak değiştirebiliriz.

Twitter geçen ay, ABD'de politikacıların sildikleri tweetleri otomatik arşivleyen "PolitWoops" isimli sitenin arayüz erişimini aniden kesti. Muhtemelen bir politikacının rahatsızlığı sonrasında olmuştur. Ama Twitter bu hareketinin gerekçesini, Politwoops sitesinin kurucusu olan Açık Devlet Vakfına (OSF) yazdığı bir notta "silinen tweetler kullanıcının özel ifadesidir" ve "hiç kimse diğerlerinden daha fazla beceriye sahip olmayı haketmiyor" şeklinde açıkladı.

Ancak Açık Devlet Vakfı, politikacıların sosyal medya mesajlarının, silinse de, silinmese de kamuya açık olduğunu savunuyor.

İnsan hakları savunucuları da, Twitter'ın bu konudaki açıklamalarını samimiyetsiz olarak değerlendiriyorlar çünkü kurnazlıkla bir mesaj atıp, sonra silmek mümkün. Ama bu tweet o esnada kolaylıkla kopyalanabilir ya da ekran görüntüsü alınabilir. Twitter üzerinde postalanan hangi şey gerçekten geri çekilebilir ki?

Diğer yandan siyasilerin bir an ak dediğine, bir an sonra kara dediklerini de biliyoruz. Bu açıdan bakıldığında acaba “kötü niyetli ya da birilerini kandırmaya yönelik ifadeler söz konusu mudur?”

Açık mektupla Twitter'a tepki

Dolayısıyla 17 insan hakları organizasyonu Twitter'ın bu konudaki kararını protesto ederek bir açık mektup yayınladılar ve PolitWoop ile arayüzün yeniden erişime açılması gerektiğini açıkladılar. 17 İnsan Hakları Organizasyonun yazdığı açık mektupta ; ”Twitter'ın öne sürdüğü neden, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin mahremiyetle bir arada götürülmesi şeklinde. Bizler, bir kullanıcının kendi tweetlerini silme hakkı olduğu konusunda hemfikiriz. Kamu yöneticilerinin Twitter'ı kendi politik görüşlerini yansıtmak için kullandıklarında ne dediklerinin daha iyi anlaşılması gerekmektedir. Gazeteciler ve sivil toplum Politwoops gibi araçları, politikacıların ya da adayların, görüşlerini ve taahhütlerini, amaçlarını ve bakış açılarını anlama için kullanmaktadırlar.Bu durumda, siyasilerin geriye dönük mesajlarını silme hakkı, vatandaşların bilgiye erişim dahil ifade özgürlükleri yanında sönük kalır” ifadelerine yer verildi.

Twitter Anında Geri Adım Attı

Konu Twitter tarafında acil bir düzeltme ile karşılandı. Politwoop'un arayüze erişimi anında düzeltildi. Yanısıra Twitter sivil toplum örgütlerine yönelik kurallarını geliştirdi ve "Kamu yararına olduğunda, hesap verilebilirliği ve şeffaflığı desteklemek" eklendi.

17 dernek ayrıca Twitter'ın sivil toplum örgütleri, yatırımcılar, akademisyenler ve şirketlerle toplanarak insan haklarını etkileyen kararlar konusunda işbirliği yapmaya çağırdılar.

Yukarıda sayfada göreceğiniz üzere Politwoop sitesi Türk politikacıların da silinen tweetlerini tutuyor. Siz siz olun iyi düşünün ve her aklınıza geleni sosyal medyada yazmayın. Bu hem sizi hem toplumu korur.