VF kat sol
VF kat sağ

Vatandaş hücum etti: Stoklar tamamen bitti

Vatandaş hücum etti: Stoklar tamamen bitti
Haber Tarihi : 20 Ocak 2021 11:16:19
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Türkiye kış ayının başlamasıyla kurak bir dönem geçirdi. Ayrıca önümüzdeki dönemde de kuraklık yaşanacağını düşünen vatandaşlar çözümü su deposu satın almakta buldu. Su deposu üreticileri ise stokların tamamen bittiğini ve ek üretim yapacaklarını aktardılar.

Önümüzdeki dönemde de kuraklık yaşanacağını düşünen vatandaşlar çözümü su deposu satın almakta buldu.

Depo satışlarındaki artışla birlikte pompalı hidrofora olan talep de hızlandı.

Kuraklığın konuşulduğu dönemlerde telefonları susmayan depo üreticileri, stoklarını eritti.

Kar yağışının etkisiyle satışların bir miktar hız kestiğini aktaran üreticiler, "Bizim sektörde satışlar ilkbahar ve yaz döneminde artardı. Şimdi kıştan talep başladı. Bu durum yazın, özellikle su kesintileriyle birlikte talebin iki kat artacağını işaret ediyor. Buna hazırlıklı olmak için üretimi artırıyoruz" diyor.

YÜKSEK TALEBE YETİŞMEKTE ZORLANDILAR

Karmod Plastik'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO'su Mehmet Çankaya, son bir ayda, su deposu stoklarının bittiğini belirterek, "Yüksek talebe yetişebilmek için iki vardiya çalışmaya başladık.

Özellikle İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir gibi büyük şehirlerden çok ciddi talep patlaması var" dedi. Yönetmelik gereği, binaların iskân alabilmesi için su deposu koyma zorunluluğu olduğunu aktaran Çankaya, "Ancak eski apartmanlarda depo bulunuyor. Malum İstanbul'da da 15 yıldır su sıkıntısı yaşanmıyordu. O nedenle de insanlar depo ihtiyacı hissetmedi. Ancak bu yıl kuraklık, yeniden su kesintisi endişesini ortaya çıkardı" diye konuştu.

TÜKETİM İKİ KAT ARTTI

Çankaya, pandemi döneminde hem hijyen nedeniyle hem de evde daha çok vakit geçirilmesi nedeniyle su tüketiminin arttığı bilgisini verdi. Çankaya, "4 kişilik bir aile bir haftada 750 litre su tüketirken bu oran pandemide 1.500 litreye çıktı. Tüketim iki kat artarken barajlardaki doluluk da ciddi oranda düşüyor. Bu da özellikle yaz mevsiminde su kesintilerinin artacağı endişesini getiriyor" şeklinde konuştu.

Bir tonluk deponun 750 TL'den başladığı bilgisini veren Çankaya, "10 dairelik bir apartman için 15 bin litrelik depo yeterli olur. Bir haftalık su ihtiyacını karşılayan bu deponun fiyatı ortalama 5 bin TL'den başlıyor. Ve fiyatlar kaliteye göre değişiyor" ifadelerini kullandı.

PERSONEL ARTIŞINA GİTTİ

ERKA Motor Pompa Hidrofor'un sahibi Erkan Kapıcı da, pompalı su hidrofor satışlarında geçen yıla göre yüzde 40'lık bir artış yaşandığı bilgisini verdi. Kapıcı, "Geçtiğimiz aralık ayının ortası gibi satışlar çok hızlandı. Ancak asıl etkiyi ilkbahar-yaz döneminde görürüz. Bu dönemde su kesintileri başlayınca talebin yüzde 100 artacağını düşüyoruz" dedi.

Yoğun talebe hazırlıklı olmak için personel sayılarını artırdıklarını aktaran Kapıcı, şöyle devam etti: "Pandemi öncesi 40 kişi çalıştırıyorduk. Pandemide işlerimiz hızlandı. Çünkü bahçeler için kuyu ve pompa ihtiyacı doğdu. Şimdi de gündemde susuzluk var. Yeniden hareketlilik başlayınca personel sayımızı 55 kişiye çıkardık."

Pompalı hidrofor fiyatlarının 1.000 TL'den başladığını, 30 bin TL'ye çıktığını anlatan Kapıcı, "10 daireli bir apartmana 5 bin TL'lik bir hidrofor yeterli olur" dedi.

Takvim