02 Aralık 2019

Aliexpress'te satış

İnternet üzerinden yurtdışına yapılan satışlara E-İhracat diyoruz. Ülkemizde her yıl hatırı sayılır derecede büyüyen E-ticaret dünyasının küçük bir kısmını maalesef E-İhracat oluşturmaktadır. Maalesef diyorum çünkü ülkemize gerçek bir gelir sağlamanın yolu ihracat yapmaktan geçer.  İhracatımız/E-İhracatımız ne kadar çok olursa ekonomimiz o denli büyük olur.

E-ihracatta dünyaya açılmanın en kolay ve hızlı modellerinden biri de pazar yeri modelidir. Pazaryeri modeli deyince akla ilk gelen sitelerden biri de Aliexpress.com. Aliexpress'i duymayanınız yoktur. Bu siteden, ülkemiz insanının yıllardır özellikle elektronik kategorisinden ürünler alındığını biliyoruz.

Alibaba Group bünyesinde kurulmuş olan Aliexpress, uluslararası satış yapan bir e-ticaret platformudur. Yani Alibaba.com'un perakende versiyonu diyebiliriz. Binlerce Çinli firma site üzerinden hemen hemen her kategoriden ürünlerini tüm dünyaya satmaktadır.

Önceki yıllarda sadece Çinli firmaların satış yapabildiği Aliexpress, 2019 yılında ülkemizden de firmaları kabul etmeye başladı.

Eğer vergi levhanız varsa, 150 milyondan fazla müşterisi, 200 milyon aylık ziyaretçisi bulunan bu site üzerinden ürünlerinizi 200 ülke ve bölgeye satabilirsiniz. Platform içinde kişiselleştirilmiş bir mağaza açarak ürünlerinizi perakende olarak birer birer satma imkanı bulabilirsiniz. 

Yani tıpkı n11 de olduğu gibi, hepsiburada da olduğu gibi ürünlerinizi yükleyip tüm dünyaya perakende olarak satış yapabiliyorsunuz. 

Konu E-ihracat olunca akıllara ilk önce şu soru geliyor ; " Yabancı dil bilmem gerekiyor mu ?" Bu site için gerekmiyor. Çünkü ürünleriniz hakkında yaptığınız tüm açıklamalar, otomatik dil çevirisi sayesinde yayınlandığı ülkenin kendi dilinde görünmektedir.

Birçok  pazaryeri gibi Aliexpress.com da satıcılara;  pazarlama, kapıdan kapıya nakliye, tahsilat gibi hizmetler sunuyor.

Bulunduğumuz bölge lojistik açısından çok avantajlı bir bölge. 4 saatlik uçuş mesafesiyle 1 milyar nüfusa ulaşabiliyoruz. Girişimcilerimizin satıcı odaklı olması, Farklı sektörlerden üretimimizin olması Çinli e-ticaret devinin dikkatini ülkemize çekti.

Sitede şuan da dünyaya sadece Çinli ve Türk firmalarının ürünleri satılmaktadır. İspanya, İtalya ve Rusya'dan da satıcılar var fakat onlar sadece kendi ülke sınırları içinde satış yapabiliyorlar. Bu durumun yurt dışına satış yapma açısından büyük kolaylık olduğunu düşünüyorum.

İster üretici olun, ister satıcı olun mutlaka E-ihracat yapın derim.

Sevgiyle kalın.