VF kat sol
VF kat sağ

02 Eylül 2020

ALLAH'IN ‘İŞ VE TAS TAMAM KARŞILIK’ YASASI

Necm Suresi 39-40-41. ayetlere bir göz attığımızda, Allah'ın indinde ve kurduğu dünya düzeninde hiç bozulmayan ve insanların da beşeri ilişkilerde bozmaması gerektiği bir ilkeden bahsedilir. Peki nedir bu ilke bir bakalım:

"ve insana uğrunda çaba gösterdiği dışında bir şey verilmeyecektir;

ve zamanı geldiğinde kendisine çabası(nın gerçek anlamı) gösterilecek,

ve sonra ona tam karşılığı verilecektir;"

Görüldüğü üzere Allah'ın yasaları gereği insana (müslüman, gayrimüslim, hristiyan, yahudi vs ayrım yapılmaksızın) çalıştığının karşılığı tas tamam verilecektir. Ne bir eksik ne de bir fazla. Allah'ın yarattıkları için koymuş olduğu bu ilkeyi, yaratılanların da kendi içlerinde yürürlüğe koymaları elzemdir.

 

Peki zihnimizi şu soru ile meşgul edelim:

Bu ilke yürürlüğe koyulmazsa ne olur?

Bir işin tam karşılığının verilmemesi beraberinde ''işe ehil olma'' sorununu da getirecektir.

Örnek vermek gerekirse:

A kadar çalışan bir insana çalıştığının karşılığında A yerine B karşılığını (bu bir ücret, statü, puan, bilgi veya zihinsel beceri vs. her şey olabilir) verdiğinizde, "Senin artık B işlerine ehliyetin var" demektesinizdir. Peki ehil olmayan ve A 'yı bilen bir kimseye B işlerini teslim etmek, var olan düzeni bozmak olmuyor mu?

İşte işlerin, performansların tam karşılığının verilmesi, kurulu düzenin aksamadan ilerleyebilmesi açısından son derece önemli bir ayrıntıdır.

O hâlde hayatımızın her alanında yapmış olduğumuz iş kadar karşılık alıp verme konusunda titiz davranmakta fayda görüyorum. Hepimize işlerimizi bu bilinçle yapabilme cesareti ve feraseti diliyorum.