Bel ve boyun fıtıklarının bio terapi ile çözümü

Boyun fıtığı, beyin ve sinir cerrahisi pratiğinde sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Boyunda 7 adet omur ve bunların arasında da disk denilen yapılar ve her iki omuru da birbirine bağlayan 2 adet küçük eklem vardır. Omurların arasında bulunan disk yapısı anulus fibrosus adıyla anılan dış katman ve nucleus pulposus denilen iç katmandan oluşur ve görevi omurlar üzerine binen yükü eşit olarak dağıtmak, yani bir nevi amortisör görevi yapmaktır. Disk ve faset eklemlerin bir diğer görevi de boynun hareketliliğini sağlamaktır. Bu sayede boynumuzu her yöne hareket ettirebiliriz.

Bel fıtığı, omurgalar arasındaki kıkırdağın aşırı zorlama nedeniyle yerinden kayarak omurilik kanalı içine doğru girmesi, bacaklara gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucu oluşan bir hastalıktır. Yanlış oturma şekli, pantolonumuzun arka cebine koyduğumuz cüzdan ve benzeri eşyalar, yanlış ve bilinçsizce yapılan spor hareketleri, doğum esnasındaki yanlış uygulamalar ve az su içmek fıtıkların başlıca sebepleridir. Ülkemizde her 10 kişiden 7 sinde bel veya boyun fıtığı vardır, fakat birçoğu bunu bilmez. Kıkırdağın arasına sıkışan sinirler zamanla şiddetli ağrılara neden olunca kişi o zaman hasta olduğunun farkına varır.

Tıbbî ismi “herni diskal”dir. Hangi omurga kemikleri arasında oluşmuşsa bel fıtığı o bölgenin adıyla anılır. Mesela; 4.ve 5. omurgalar arasında bulunan kıkırdak yerinden kaymışsa L4-5 herni diskal adını alır. Sağ bacağa ağrı vuruyorsa sağ L4-5,sol bacağa vuruyorsa sol L4-5 herni diskal olarak adlandırılır. En sık L4-5 ve bunun bir altında bulunan L5-S1 mesafeleri arasında bel fıtığı oluşur. Daha az sıklıkla L3-4 veya nadiren L2-3 ve L1-2 mesafelerinde görülür.

Fıtık sadece bizim ülkemizde büyütülen bir hastalıktır. Çözümü ise hastaya bağlı olarak gayet basit ve kolaydır. Şiddetli baş ağrıları için hastaneye giden bir hastamı migren teşhisi konulmuş ve kullandığı ilaçlar ise sadece ağrılarını hafifletmişti. Bir de ben kontrol ettim ki ne göreyim bu ağrının sebebi migren değil, boyun fıtığı idi. Sıkışan sinirler, şiddetli baş ağrısına neden oluyordu. Genelde migrenle karıştırılıyor.  Sadece 5 dakikalık bio terapi ile hastam tamamen ağrılarından kurtuldu. Buna benzer, mide, kalp veya solunum problemleri bel veya boyun fıtıkları ile ilişkilidir. Amelita gerek görülen hastalarda bile bio terapi rahatlıkla uygulanır. Ağrı ve sancı olmadan sadece 15 dakika gibi kısa bir sürede kalıcı olarak kurtulmanız mümkündür. Tedavi için, masaj yağlarına, bitki kürlerine dahi gerek yoktur.  

Selam ve dua ile…