VF kat sol
VF kat sağ

30 Temmuz 2020

Bill Gates, Ağzındaki Baklayı Çıkardı

Bill Gates ve Melinda Gates Vakfı, tüm dünyaya Covid-19 aşısı yapmayı planlıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün de önde gelen sponsorlarından olan bu vakıf, herkese aşı yapmayı ve ondan sonra dijital olarak bu insanları izlemeyi öneriyor. Böylece uzun zamandan beri konuşulan “herkese çip takma” projesi gerçeğe dönüşüyor. Rockefeller Vakfı da “kamu sağlığı” kılıfı altında tüm vatandaşların fişlenmesini ve takip edilmesini destekliyor.

Görünürde amaç, pandeminin önlenmesi. Peki, pandemi geçtikten sonra bu fişleme sistemi ortadan kalkacak mı? Yoksa halk sağlığını koruma bahanesiyle ilelebet kullanılmaya devam mı edecek?

Bu arada Moderna firması tarafından geliştirilen aşının olumlu sonuçlar elde ettiğine dair makale, The New England Journal of Medicine dergisinde yayınlandı. Bu vesileyle şirketin borsadaki hisseleri de astronomik rakamlara ulaştı. Ancak elde edilen sonuçlarla ilgili ikna edici bir veri henüz ortada yok. Zira tüm aşılarda olduğu gibi, bunun da çok farklı yan etkileri her zaman ortaya çıkabilir. Hele de milyarlarca insan üzerinde uygulanacak olan bir aşının uzun vadedeki etkilerini bilmek zorundasınız. “mRNA-1273” adı verilen aşının SARS-CoV-2 hastalarında bağışıklık kazandığı yazılıyordu makalede. Ama aynı makalede aşı yapılan hastaların yarısından fazlasında bitkinlik, üşüme, baş ağrısı, kaslarda ağrı ve aşı bölgesinde acı duyulması gibi yan etkiler olduğu bilgisi veriliyor. Aşının bayraktarlığını yapan Bill Gates bile bir röportajında 700 milyon insanın aşıdan dolayı zarar görebileceğini itiraf etti.

Ayrıca bu aşının ne kadar süreyle koruyucu olacağı da henüz bilinmiyor. Mesela İngiltere'de King's College tarafından yapılan bir araştırmaya göre aşıyla birlikle vücutta oluşan antikorlar zaman içinde hızla azalıyor. Bu da gösteriyor ki, aşından elde edilecek bağışıklık çok uzun ömürlü olmayacak. Muhtemelen her yıl tekrarlanması gerekecek. Bu da aşıyı geliştiren firmalara sürekli bir gelir kapısı olacak.

COVID-19 aşısı sayesinde, ilaç firmaları daha şimdiden milyar dolarlar kazandılar. Forbes Dergisinin araştırmasına göre bu listenin en başında Moderna ilaç firmasının CEO'su Stéphane Bancel geliyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi açıklaması yapıldığı tarihte, Bancel'in şirketinin değeri yaklaşık 720 milyon dolardı. O günden bu yana, yaklaşık 6 ay içinde Moderna'nın hisse senetleri yüzde 103'lük bir artışla 1,5 milyar dolara ulaştı. Fransız vatandaşı olan Bancel, ilk defa 2 Nisan'da aşı geliştireceğini ilan etmesi üzerine milyarderler listesine girmişti.

1 Ocak 2020 ile 10 Nisan tarihleri arasında ABD'nin önde gelen milyarderleri servetlerine servet kattılar. Bunlardan sadece sekiz tanesi servetlerine 1 milyar dolardan fazla ilave ettiler. O dönemde Amazon'un sahibi Jeff Bezos da 25 milyar dolarlık ilave bir zenginliğe ulaştı.

ABD'nin önde gelen beş büyük milyarderinin (Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffett and Larry Ellison ) bu dönemde elde ettikleri büyüme, ABD hükümetinin 150 milyon dar gelirli vatandaşına yaptığı destek ödemesinin tam iki katı. “Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa” misali…