VF kat sol
VF kat sağ

19 Ağustos 2020

Dünya Sağlık Örgütü, PR Şirketi Kiraladı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya kamuoyuna şirin görünmek ve mesajlarını kamuoyuna kabul ettirebilmek için PR şirketi ile anlaştı. Mayıs ayında yapılan anlaşmaya göre, tanınmış sanatçılar ve sosyal medya fenomenleri kullanılarak DSÖ'nün propagandası yapılacak.

ABD, Nisan ortalarında Dünya Sağlık Örgütü'ne verdiği desteği geri çektiğini açıklamıştı. Bunun üzerine DSO, kurumun pandemi sürecinde bozulan imajını onarmak amacıyla, sosyal medya fenomenleri bulunması için Hill and Knowlton Strategies adlı PR şirketine 135.000 dolar ödeme yaptı. Bu kampanyalarda kullanılması düşünülen isimler arasında oyuncu Tom Hanks ve karısı Rita Wilson da  var. Pandeminin ilk günlerinde bu ikilide koronavirüs tespit edilmişti.

Aslında bu şirket bize yabancı değil. Aynı PR şirketi, ABD'nin 1990'da başlattığı Irak Savaşı sürecinde de kampanya yürütmüştü. Görevi ise, üretilmiş haberlerle Saddam'ı ve Irak'ı kötü göstererek, ABD'nin saldırısına gerekçe oluşturmaktı. Bu şirketin bir başka marifeti ise 1950'li yıllardan başlayarak 50 yıl boyunca tütün konusunda sinsice kampanyalar yürütmek olmuştu. Söz konusu firma, sigaranın bağımlılık yapmadığı yönünde haberler yapıyor ve kansere yol açmadığı şeklinde propaganda amaçlı haberlere imza atıyordu. Ve bu yalanlarını 2000'li yıllara kadar sürdürmeyi başardılar.

Öyle anlaşılıyor ki, sigara konusunda ve Irak Savaşı boyunca uydurulan yalanların benzerleri ile DSÖ'nün imajını düzeltmeye çalışacaklar. Koronavirüs aşısı bulunduktan sonra da muhtemelen bu kampanya daha yoğun şekilde devam edecek.

Bir taraftan DSÖ'nün ve Bill Gates Vakfının kamuoyunu yönlendirici kampanyaları devam ederken, öte yandan da Google, Facebook ve Youtube gibi kanallar kendilerince “makbul” olmayan haber ve paylaşımlara sansür uyguluyorlar. Hatta bu tür açıklamalar yapan doktorlar ABD'de mahkemeye bile veriliyor. Zaman zaman onları meslekten men etmeye kadar varan işlemler yürütülüyor. Dahası, ABD'nin önde gelen medya kuruluşları, aşının propagandasını yapmaları için, ilaç şirketleri ve Bill Gates Vakfı gibi kuruluşlar tarafından ciddi maddi destekler alıyorlar.

Bu arada ABD'de bazı eyaletler, daha şimdiden koronavirüs aşısı yaptırmayan öğrencileri okuldan men etme kararı aldılar. Virginia, Maryland ve Texas eyaletleri başta olmak üzere, bu aşıyı yaptırmayan öğrenciler online eğitime bile katılamayacaklar. Öyle anlaşılıyor ki, benzer adımlar başka ülkelerde de başlayacak ve aşının zorunlu olması için ellerinden geleni yapacaklar.

Daha önceki yazılarımda da işlediğim gibi, amacın sağlıktan ziyade ticari, siyasi ve başka amaçlar taşıdığını düşünmek için pek çok sebep var.