14 Kasım 2020

Gençlik varsa ümit var

Sultangazi Belediyesi'nin Anadolu Yazarlar Birliği desteğiyle geçen yıl başlattığı Sultangazi Yazı Akademisi, meyvesini vermeye başladı.

İlçedeki çeşitli liselerde okuyan seçkin öğrencilerden oluşan Sultangazi Yazı Akademisi, birinci yılın sonunda öğrencilerin eserlerinin yer aldığı ‘Ümitvar' isimli bir dergi yayınladı.

 

Bir yıl boyunca şair ve yazarlardan eğitim aldılar

2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı başında başvuruda bulunan lise öğrencileri arasından mülâkatlarla belirlenen yaklaşık 100 gencin katılımıyla başlayan Sultangazi Yazı Akademisi, Sultangazi'de okuyan, düşünen ve yazan bir gençlik oluşturmak için hayata geçirilmiş bir proje. Birlikte okumaların yapıldığı, edebi tartışmaların gerçekleştirildiği, yazma süreciyle ilgili bilgi ve deneyim aktarımına yer verilen akademide öğrenciler, şair ve yazarlar Hüseyin Akın, Sıddık Ertaş, Hüseyin Karaca, Kadir Ünal ve Orhan Gazi Gökçe yönetiminde yıl boyunca yoğun bir emek verdi. Dönem ortasında, kitabını okudukları yazarlarla bir buluşma da gerçekleştiren öğrenciler, bu buluşmada sınıf olarak çıkardıkları fanzinleri de paylaşmışlardı. Birinci yılın sonunda da akademi öğrencileri olarak “ÜMİTVAR” ismiyle ilk dergilerini çıkarmış oldular.

 

Amaç; kadim değerlerimizi gençlere aktarmak

Projeye büyük bir önem veren Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun, dergideki “Gençler varsa ümit var” başlıklı yazısında, okuma ve yazma kültürünü pekiştirmek, gençlerin sadece popüler kültür düzeyinde değil, yerli ve kadim değerlerimiz bağlamında bilinçlenmesini temin etmek için Sultangazi Yazı Akademisi projesini başlattıklarını ifade ederek, “Böyle bir atmosferi henüz lise yıllarında teneffüs eden gençlerimizin, yıldan yıla kendilerini daha da geliştirip gelecekte her birinin kültür ve düşünce hayatımızın öncülerinden olmamaları için hiçbir sebep yok” diyor.

Sultangazili genç yazar adaylarının şiir, hikâye ve denemelerinin yer aldığı dergide ayrıca akademiden iki öğrencinin Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun ile kültür ve sanat üzerine yaptıkları bir söyleşi de yer alıyor.

Birinci yılının sonunda ilk dergisini çıkaran ve Kasım ayı itibariyle ikinci yılına başlayacak olan Sultangazi Yazı Akademisi'nden bazı öğrencilerin şimdiden edebiyat dergilerine boy göstermeye başlaması da projenin geleceğine dair ümitleri artırıyor.

 

 

Bağcılar'ın gönüllülerinden Şırnak'a kitap yardımı

Bağcılar Belediyesi Gönül Bağı üyesi öğretmen Ahmet Ünal'ın ilk tayini Şırnak'a çıktı. İdil İlçesinde göreve başlayan Ahmet öğretmenin ilk işi kütüphane kurmak oldu. Kütüphane hazırlanınca üyesi olduğu Bağcılar Gönül Bağı'nı arayarak kitap desteği talebinde bulundu. Arkadaşları 15 günde topladığı kitapları 20 koli olarak postaneden Şırnak'a Kozluca İmam Hatip Ortaokulu'na gönderdi. 

 

İhtiyacı olan her yere elimizi uzattık

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, 9 yıl önce başlattıkları Gezgin Kitap kampanyası ile Anadolu'da onlarca şehirde 200 binden fazla kitap dağıttıklarını belirterek, “Gençler bizim geleceğimiz ve onların gelişimi için elimizden geleni yapıyoruz. İhtiyacı olan her yere elimizi uzattık. Bugün de Şırnak'ta yavrularımızın kitapla buluşmasına vesile olacağız inşallah” dedi.

 

Tünellerin bir şiir diğeri türkü oluyor

Kahramanmaraş Göksun karayolu üzerindeki bulunan tünellerin isimleri ne güzel yakışmış. Birbirinden değerli edebiyatçı ve sanatçı yetiştiren Kahramanmaraş tünellerine yakışanı buydu. Birisi şiir oluyor, diğeri türkü. Tam kültü, sanat, edebiyat yolu. Düşünenler, uygulayanlar sağ olsun.

 

 genclikvarsa

Esenler'de sinema günleri

Esenler Belediyesi kültür sanat alanında güzel ve kalıcı işlere imza atmaya devam ediyor. Özellikle birkaç yıldır sinema alanında yaptığı değerli organizasyon ve etkinliklerle dikkat çekmeyi başardı.

 

18-21 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek "Esenler Film Günleri" kapsamında Esenler'e ünlü sanatçılar, yönetmen, senarist ve oyuncular  gelecek. İlçe'de sinema dolu 4 gün yaşanacak.

“Esenler Film Günleri”nin tanıtı için 15 Temmuz Millet Bahçesi Prof. Dr. Sadettin Ökten Şehir Düşünce Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi. Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Taşçı ve Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu'nun katılımıyla gerçekleşen toplantıda “Esenler Film Günleri”nin detaylarını Kültür Sanat Danışmanı ve Sinema Yazarı Suat Köçer anlattı.

 

Etkinlik ‘Türk Sinemasında kadın' temasıyla düzenlenecek

Kadın filmleri seçkisinde “Nabat”, “Bağlılık Aslı”, “Ah Güzel İstanbul”, “Omar ve Biz” film gösterimleri yer alacak. Programın 3. gününde Türk Sineması'nda Kadın Temsili başlıklı söyleşi Sinema Yazarı Tuba Özden Deniz ve Yönetmen Vuslat Saraçoğlu'nun katılımıyla gerçekleşecek. Etkinlik kapsamında ayrıca ‘Esenler Kısa Film Yarışması'nda finale kalan 10 film de izleyenlerin beğenisine sunulacak.

 

Ünlü isimler Esenler'de

“Esenler Film Günleri”, Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezi'nde, 18 Kasım Çarşamba günü saat 15.00'te “Nabat” filminin gösterimiyle başlayacak. Gösterime filmin yönetmeni dünyaca ünlü Azerbaycanlı Elçin Musaoğlu da katılacak. Açılış gecesine özel düzenlenecek programda ise aynı gün saat 20.00'de, dünyaca ünlü klarnet virtüözü Serkan Çağrı sahne alacak. Gecede; yönetmen Elçin Musaoğlu, usta oyuncu Hikmet Körmükçü ve usta senarist, yönetmen ve yazar Safa Önal'a da onur ödülleri takdim edilecek.

 

Sinemaya dair her şey Esenler'de

Sinema projelerinden Esenler Sinema Akademisi'nin bu yıl 3.'sü gerçekleştirilecek. Sinema Akademisi kapsamında; yönetmenlik alanında Ahmet Toklu, Senaryoda Müfit Can Saçıntı, kurguda da Özgür Kılıç dersler verecek. Genç sinemacılara yol gösterilen akademide; Perihan Savaş, Mahmut Fazıl Coşkun, Banu Sıvacı ve Serdar Orçin gibi sinemanın önemli isimleri workshop programına katılacaklar.

“Bağımsız Film Galaları” ile de salon şansı bulamayan sanat değeri yüksek başarılı filmler seyirciyle buluşacak. Öte yandan Esenler Film Günleri'nin son gününde “Kısa Film Yarışması” kazananları da ödüllerine kavuşacak. “Esenler Film Günleri”, ünlü opera sanatçısı Hakan Aysev konseriyle sona erecek.