İlaç şirketleri kaz gelecek yerden tavuğu esirgemez

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan “Hey Genç! Harekete Geç!” isimli projede AstraZeneca isimli ilaç şirketinin de olmasına şaşırmadım (1).

Bu dev şirketler (big pharma) menfaatleri yoksa kimseye bir kuruş bile vermezler ama kaz gelecek yerden tavuğu da esirgemezler.

AstraZeneca'nın böyle bir projede yer almasının birkaç sebebi olabilir:

BİR: Şirketlerinin toplum nazarında halk sağlığına her şeyden çok önem veren bir kuruluş olduğu algısı yaratmak

İKİ: Şirketlerinin bedava reklȃmını yapmak (Nitekim bu vesile ile AstraZeneca' nın adı sayısız haberde yer almıştır)

ÜÇ: Toplum nezdinde, obezitenin esas sebebinin beslenme hataları değil, hareket eksikliği olduğu algısını oluşturarak kankaları olan gıda endüstrisine destek olmak.

Benzer bir numarayı daha önce Coca-Cola' dan da görmüştük (2).

Obezitenin esas sebebi hareketsizlik değil paketlenmiş hazır gıdalardır

Obezitenin ve onun zemin hazırladığı hastalıkların ortaya çıkmasında elbette hareket azlığının da büyük önemi vardır, çocuklar ve gençler elbette hareket etmeye, spor yapmaya özendirilmelidir.

Obezitenin esas sebebin “mısır şurubu, işlenmiş un, trans yağlar ve katkı maddelerinden zengin, besleyici değeri olmayan paketlenmiş hazır gıdalar” olduğunu unutursak ve meseleyi hareketsizliğe indirgersek büyük bir oyuna gelmiş oluruz.

Gelelim neticeye

BİR: Ben bu tür Amerikanvari projelerden zerre kadar hazzetmem ve faydası olduğuna da inanmam, hele de işin içinde big pharma varsa!

İKİ: Çocuklar, gençler, erişkinler yani herkes obezitenin esas sebebinin hazır gıdalar olduğu gerçeği hiçbir zaman unutulmadan tabii ki spor yapamaya ve hareketli olmaya teşvik edilmelidir, bunun için ilaç şirketinin gölge etmesine gerek yoktur.

ÜÇ: Obezitenin sebep olduğu metabolik, kalp-damar ve kanserlerle ilgili birçok ilacı olan AstraZeneca' nın obezite ile mücadelesinin silah tüccarlarının savaşları önlemeyi amaçlayan projelere destek vermesinden hiçbir farkı yok (3).

DÖRT: Türkiye Diyabet Vakfı önce bir özeleştiri yapsın, obezite ve diyabetin her sene katlanarak artmasındaki mesuliyetinin ve yanlışlarının hesabını versin.

BEŞ: Milli Eğitim Bakanlığı' na soruyorum, kendi reklȃmının ve kazancının peşindeki bir ilaç şirketinin bu projede ne işi var Allah aşkına?

**

Habertürk' ün haberi:

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Diyabet Vakfı, TOÇEV (Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı) ve AstraZeneca Türkiye işbirliğiyle hazırlanan “Hey Genç! Harekete Geç!” projesi, tanıtım toplantısıyla başladı.

Gazete Habertürk'ten İrem Koca'nın haberine göre İstanbul dâhil 9 il ve 55 okulda 9'uncu sınıf seviyesinde toplam 11 bin öğrenciye ulaşılması hedeflenen proje, 3 yıl sürecek. Projenin tanıtım toplantısına Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, TOÇEV Başkanı Ebru Uygun, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Serkan Barış ve Okullarda Hareket Eğitimi Koordinatörü Güneş Erkoç katıldı.

Prof. Dr. Temel Yılmaz, toplantıda yaptığı konuşmada, gerçekleştirdikleri araştırmada 100 okulun 98'inde çocukların önüne sadece kantinden beslenme seçeneğinin konulduğunu belirlediklerini ifade etti. Okula başlayan öğrencilerin yüzde 90'ının devlet okullarında ya da özel okullarda fastfood beslenme kültürüyle tanıştığını ve alıştığını söyleyen Yılmaz, “Gençlerde obezitenin artışında en önemli 2 etken var: Hareketsiz yaşam ve kötü beslenme” dedi.

Kaynaklar:

  1. http://www.haberturk.com/hey-genc-harekete-gec-projesi-hayata-gecti-1851255
  2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/08/12/yazilar/tip-yazilari/beslenme/obezitenin-sebebi-beslenme-degil-hareketsizliktir/
  3. https://www.astrazeneca.com.tr/urunlerimiz.html