22 Kasım 2015

Karabuğday unuyla ekşi mayalı akıtma

 Sağlıklı beslenmek isteyenlerin yeni gözdelerinden biri de karabuğday. Ruslar bu tahılla lezzetli akıtmalar hazırlıyor.    

ARZU AYGEN_3

arzuaygen@hotmail.com

@sevgilimutfak

Karabuğday (greçka) Slav ülkelerinde, Ruslarda çok eskiden beri kullanılıyor. İsminde buğday geçiyor ama buğdayla akraba değil. Gluten içermiyor; gluten alerjisi olanlar çeşitli tariflerde kullanmanın yolunu arıyor. 

Ruslar blini ismini verdikleri mayalı minik akıtmalarını karabuğday unuyla pişiriyorlar. Fransızların galette dedikleri mayasız akıtmaları da karabuğday unundan. Bugün blini tarifini verelim. Ruslar özellikle havyar yemek için yaparlarmış bliniyi. Biz zeytinli peynirli kahvaltı sofrasına hazırladık. Ekşi mayanız yoksa hazır maya da kullanabilirsiniz.

Blini

6 kişilik

50 gr ekşi maya

300 ml ılık süt

250 ml ılık su

200 gr karabuğday unu

100 gr beyaz buğday unu

1 tatlı kaşığı tuz

Bir tutam şeker

2 yumurta

1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı

Pişirmek için tereyağı veya zeytinyağı

Bir gece önceden mayayı su ve sütle eritin. Unları, tuzu, şekeri ilave edip iyice karıştırın. Üstünü örtüp oda sıcaklığında bir gece dinlenmeye bırakın.

Sabah ayrı bir kapta yumurtaları çırpın. Yumurtaları ve eritilmiş tereyağını mayalanmış karışımın içine boca edin. İyice çırpın. 30 dakika kadar ılık bir yerde bekletin.

Kalın tabanlı, geniş bir tavayı ısıtın. 1 çorba kaşığı kadar tereyağı veya zeytinyağını kızdırın.

Çorba kaşığıyla hamurdan alıp tavaya küçük parçalar halinde dökün. Altı üstü pembeleşene kadar pişirin. Her seferinde tavayı yeniden yağlayıp bütün hamuru kızartın. Sıcak veya ılık yiyebilirsiniz ama tavadan yeni aldığınızda çok güzel olur. Bekledikçe taş gibi sertleşiyor.          

Gluten Alerjiniz Varsa

Gluten alerjisi olanlar "sadece karabuğday unuyla yapılabilir mi?" diye soracaklardır. Denemedim ama yapılabileceğini düşünüyorum. Bu durumda ekşi mayayı da çıkarmanız gerekir. Yumurta sayısını bir tane artırmak da iyi olur.