08 Kasım 2015

Kendi sucuğunu kendin yap

Fabrikadan çıkma salam, sucuk, sosis sağlığımızı tehdit ediyor. Öyleyse evde yapalım…

Son günlerde çok duyuyoruz. “İşlenmiş et ürünleri zararlı.” İşlenmiş et derken neyi kastediyorlar: Fabrikalarda yapılan salam, sucuk, sosis, jambon. 

Nitrit, nitrat

Bu ürünlerde kullanılan nitritler, nitratlar kanserojen (yiyecek etiketlerinde sodyum nitrat ve sodyum nitrit olarak tanımlanır). Sonuçta hayvanın neresinden yapıldığı belli olmayan bir karışımı, market raflarında aylarca yeni kesilmiş et gibi pembe tutacak katkı maddeleri bunlar.

Prof. Dr. Ahmet Aydın, Taş Devri Diyeti kitabında şöyle yazıyor: “Nitrat ve nitritler özellikle sucuk, sosis, salam ve pastırma gibi işlenmiş et ürünleri ve balıkta koruyucu, renklendirici, lezzet arttırıcı ve mikrobiyal stabiliteyi kontrol amacıyla yaygın olarak kullanılmakta. Nitrozamine dönüşen nitritlerin hayvan modellerinde mesane kanserine yol açtığı biliniyor. Bir başka sorun da birçok kırmızı et ürünü içine kanserojen soya katılmasıdır. Soyanın modern işlenme yöntemleri de nitrat miktarını artırmakta.”

MSG

Gene şarküteri ürünlerinde bulunan başka bir katkı maddesi daha var: MSG ismiyle de bilinen “monosodyum glutamat”. “Excitotoxin” olarak isimlendirilen MSG sinir sisteminde tahribata sebep oluyor, migren ağrısı, Alzheimer hastalığı, iştah kontrolünü kaybetme, obezite gibi son derece ciddi rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Bunu neden kullanıyorlar dersiniz? Yediklerinizin tadını daha lezzetli göstermek için... MSG hiç lezzeti olmayan şeyleri dahi, lezzetliymiş gibi “hissetmemizi sağlayan” bir katkı maddesi. Bu nedenle, kuru tozlardan mamul ve aslında hiçbir lezzeti olmayan hazır çorbalarda, hazır bulyonlarda (et ve tavuk suyu küpleri- tozları), hazır soslarda endüstrinin vazgeçemediği bir madde.

Ninem usulü sucukla pastırma masum

Ninem usulü baharatla, sarımsakla, kıymayla yapılmış sucuk masum. Baharatla, çemenle hazırlanmış pastırma masum.

Evde hiç pastırma yapmadım ama Hülya Erol'un “Hazır Alma Kendin Yap” kitabında çok güzel bir tarif bulabilirsiniz.

Usulünce hazırlanmış sucuk bulamayanlar için Kayserililerin “sucuk içi” tarifini paylaşıyorum. Hazırlaması çok kolay, tadı kokusu çok güzel.  

Sucuk İçi

8 diş sarımsak

1/2 kg yağlı kıyma

1 çorba kaşığı tatlı toz kırmızıbiber

1 tatlı kaşığı acı toz kırmızıbiber

1 tatlı kaşığı kimyon

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı yenibahar

1 çay kaşığı kaya tuzu

Pişirmek için tereyağı

Sarımsakları biraz tuzla birlikte macun kıvamına gelesiye kadar dövün. Bir tepsiye kıyma, sarımsak, baharat ve tuzu koyun. 15-20 dakika kadar yoğurun. Bir parçasını tavada biraz tereyağıyla pişirip tadına bakın. İstediğiniz baharatı, tuzunu ilave edin.

Baharatlı kıymayı 3 gün buzdolabında bekletin.  

Yiyeceğiniz zaman tavada tereyağı eritin. İstediğiniz kadar kıymayı tavada kavurun. Sıcak sıcak, yanında yufka ekmekle servis yapın.

arzuaygen@hotmail.com

@sevgilimutfak