VF kat sol
VF kat sağ

01 Kasım 2016

Metabolizmaya uygun yaşam

Allah'ın (cc) hayy isminin tecellisi ile, insan metabolizması, beden kendini canlı tutma adına, kelimeler ile anlatamayacağımız bir çaba içindedir. Her türlü sorun ve hastalıkta metabolizma işlemini yerine getirme adına bütün gücü ile çalışır ve garip olanı şudur ki insan bunun farkında değildir. İki küçük salatalık ebatındaki böbrekler değme su arıtıcıların işini yapar, gözler dünyanın bütün kameralarından daha keskindir ve dünyanın en kuvvetli pompaları dahi iki üç yılda bir bakıma muhtaçken kalp kimi zamanlar neredeyse yüz yıl boyunca hiçbir bakım, temizlenme ve tamir gerektirmeden görevini ifa eder. Kimi araştırmacıların iddia ettiği gibi, eğer vücuda dışarından –Alkol, sigara, dengesiz beslenme, süreğen uykusuzluk, radyasyon vesair- bir müdahale olmazsa insan vücudu 200-250 yıl boyunca canlı kalacak güçtedir.

 Modern yaşam tarzı, kapitalist nizam için, patronların karlılığı ve çeşitli sanayi ürünlerinin üretimi ve pazarlaması için ne kadar verimli olsa da adeta insan metabolizmasına açılmış bir savaş. Zaten günümüz sağlık problemlerinin birçoğu insanın fıtri metabolizmasına direnmesi sebebi ile açığa çıkıyor.

Basit bir örnekle başlayalım, bugün İran'da, İsrail'de, Japonya'da, Arap ülkelerinde göz bozukluğu ve gözlük kullanma oranlarının düşüklüğü bütün yazı ve okuma hayatının soldan başlaması ile alakalıdır, çünkü soldan okuma ve yazma göz metabolizmasına uygun bir uygulamadır. Uzak doğu ülkelerinde mide problemlerinin asgari düzeyde olması bu ülkelerde peynir, bira, soda gibi mayalı ve asitli ürünlerin kullanılmaması ve yeşil çay tüketiminin yoğunluğu ile alakalıdır. Ülkemizdeki mayalı yoğun beslenme ve her geçen gün artan asitli içeceklere düşkünlük ve çayın doğal halinden çıkartılıp yakılması ile elde edilen siyah çayın içim yoğunluğu mide-bağırsak florasına açılmış bir savaştır. Kırk yaşından sonra her üç vatandaştan birinin hasta ya da yoğun şikayetçi olmasının sebebi budur. Son yıllarda ergenlik dönemindeki gençlerde artan kalp ve tansiyon şikayetlerinin tamamı, özellikle okul dönemlerinde yedikleri ve adeta körpe bedenleri için birer düşman olan paketli gıdalardır. Saydıklarımıza binlerce ve hatta onbinlerce örnek daha eklenebilir.

İnsanın metabolizmasını koruma adına alacağı tedbirler yaşam kalitesini artırdığı gibi, Allah'ın emaneti olan vücuda dair haşr günündeki hesabımızı da kolaylaştıracaktır. Bu yüzden değişikliğe önce uyku saatlerimizi düzenlemekle başlayabiliriz. İçtiğimiz suyun PH'sını artırma adına alacağımız tedbirler, içtiğimiz suyu alkali hale getirme çabası iyi bir başlangıç olacaktır. Çocuklarımızı ve kendimizi paketli gıdalardan, bisküvilerden, cipslerden, şekerlemelerden uzak tutarak kendi evimizde bir beslenme devrimi başlatabiliriz. Emin olun hastalandığımız zaman modern tıp belki hastalanmış kısmımızı tamir edecek lakin sağlıklı birçok uzvumuzu hasta edecektir. Emin olun şimdiden alacağınız tedbirlerin maddi ve manevi külfeti, kendimiz, büyüklerimiz veya yavrularımız hastalandığı zaman ödeyeceğimiz bedelden kat be kat daha azdır.