Propolisin üstün özellikleri

Üstün koruma anlamına gelen propolis, Bal arıları tarafından elde edilen koyu renkli, reçinemsi bir maddedir. Bal arıları bu maddeyi, bitki ve ağaçların mikrop ve çürümelere karşı bünyesini korumak için salgıladıkları sıvılar ve çiçeklerin tomurcuklarındaki özlerden toplayıp enzimlerini katarak oluştururlar. Kendilerini ve kovanı her türlü dış etkenlerden ve zararlı mikroorganizmalardan korumak için hazırladıkları bu maddeye Propolis denir. İnsan sağlığında ve daha bir çok alanda mucizevi yararları vardır.

Her kovanda yaklaşık 70.000 arı bulunduğundan, kovan sıcaklığı 36 C ve bağıl nemi 65 C civarındadır. Bu ortam, mikrop ve bakterilerin üremesine çok müsaittir. Buna rağmen steril olan kovanlar, arılar tarafından milyonlarca yıldan beri “şifa dağıtarak “ günümüze kadar hiç hasta olmadan gelmişlerdir. Bu; Allah (cc) onlara, Propolis yapımını ilham etmesindendir.

Propolis 300'den fazla fitokimyasal (bitki kimyasalı) içerir. Yaklaşık yarısını bitkisel balsamlar, %30'unu balmumu (A vitamini zenginidir) %10'u bitkilerdeki eterik yağlar ve %5'ini bitkilerin üremesini sağlayan polen zerrecikleri oluşturur. İnsan sağlığı için yüksek değer taşıyan B1,B2,B6,C ve E vitamanlerini içeren, magnezyum, kalsiyum, potasyum, sodyum, iyot, mangan, demir, bakır, çinko gibi bir çok önemli mineralleri ihtiva eden, yüksek proteine sahip zengin bir yapısı vardır.

İçerdiği bu maddeler Propois'e antioksidan, antibiyotik, antibakteriyal, antiviral,antiflamatuvar, anti ülser,anti tümör, ateş düşürücü, spazm çözücü, ağrı kesici, damar açıcı, iltihap kurutucu en önemlisi de bağışıklık sistemini güçlendirici nitelik kazandırır.

Propolis'in  bu özelliklerini keşfeden Mısır, Çin, Yunanistan ve Roma'nın da aralarında bulunduğu dünyanın pek çok bölgesindeki eski medeniyetler tarafından geleneksel tedavide yüzyıllardır  kullanılmıştır. Günümüzde ise kalabalık şehir ortamının havasında tehdit olarak bekleyen mikropların sebep olduğu nezle, grip, soğuk algınlığı gibi kış dönemi hastalıkları, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ilgili hastalıklar, solunum ve sindirim sistemi hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, deri hastalıkları, üreme sistemi hastalıkları, sprem sayısını ve kalitesinin bozuk olduğu hastalıklarda, ağız-diş sağlığı problemleri, antibiyotik durumlar, enfeksiyonlar ve daha birçok hastalıklardan bizi koruyabilen ve şifaya kavuşturabilecek olan doğa mucizesi olarak bilinmektedir.

Propolis, Allah'ın (cc)  arılar üzerinden insanoğluna hediye ettiği bir mucizesidir.

Japonya ve Çin gibi Uzakdoğu ülkelerinde Propolis'in son yüzyılda keşfedilen “En mükemmel doğal ilaç” olduğu kabul edilmiştir. Amerika, Japonya, Sovyetler birliği ve bir çok ülkenin bilim adamlarının ayrı ayrı ve ortak yürüttükleri araştırmalar sonunda kanıtlanmış bilimsel bilgilerden bazıları şunlardır:

200 Kata kadar antioksidan etkisinin oluşu, 100 kata kadar antibiyotik etkisinin oluşu, 3 kat kokain ve 52 kat prokain kadar ağrı kesici etkisinin oluşu, 4 kata kadar tamir ve yara kapatma etkisinin oluşu ve çok yüksek iltihap ve enfeksiyonları giderme etkilerinin oluşu sayılabilir.

Bunun yanında geniş ölçüde tedavi edici özellikleri de bulunur. Bu özelliklerinin başında, bağışıklık sistemini çok yüksek bir etkiyle güçlendirmesi gelir. Bağışıklık sistemi güçlü olan bir bünye hastalığa yakalanmaz. Vücudu mikrop, bakteri veya virüse yenik düşmez. Bünye kanserli hücreyi üretmez. Dünyanın en sağlıklı bireyinin bile vücudunda kanserli hücreler mutlaka vardır. Sayıları az olduğundan teşhisi veya tanısı yapılamaz. Günümüz modern tıp imkanları ile, kanserli hücre sayısı bir milyona ulaştığı zaman ancak tespitini yapabilmektedir Kanserli hücreleri ve yerini tespit etmek için, hastaya radyoaktif şeker verilir veya en son yapılan bir araştırmanın sonucuna dayanarak, kişiye demiroksit verilerek, kanserli dokular tespit edilmeye çalışılır. Çok güçlü antibiyotik etkisi olan Propolis alınan bünyede kanserli hücreler oluşmaz. Bu etkisini, sadece enfeksiyonlu bölgeye hasta dokuya veya zararlı miktoorganizmaya gönderip engeller, yok edip tedavi eder. Buna rağmen sağlıklı ve sağlam dokuya veya hücreye zarar vermeyip onu destekleyerek onarıp güçlendirir. Bilim adamlarını ve profesörleri, hayret ve şaşkınlık içinde yeni keşifler için inceleme ve araştırmaya yönelten, adı bilinmeyen hastalıklara bile iyi gelebileceğini söylettiren de budur.

Propolis vücuda hiç zararı olmadığı halde, salgı bezlerini aktive eden, doğal, çok geniş spektrumlu antibiyotiktir. Propolis, enfeksiyonları engellemekle kalmaz; onları vücuttan atar. Sağlıklı hücrelere güç verir. Çok sayıda bilimsel veriyle ortaya konduğu gibi Propolis'in 9 mantar üzerinde MRSA ve Listeria'da dahil olmak üzere 21 bakteri üzerinde engelleyici ve yok edici etkisi görülmüştür.

Allah'ın (cc) bir mucizesi olan Propolis'in, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, vücudun vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasında, tüm solunum, sindirim, dolaşım, ve boşaltım rahatsızlıklarında, ağrıların geçirilmesinde, yorgunluk ve stresin giderilmesinde, tüm ağız problemlerinde, romataitatritte, kısacası insan sağlığı ve hayatı üzerinde üstün bir etkiye sahip olduğu bilimsel verilerle anlaşılmış ve ispatlanmıştır.