03 Temmuz 2015

SAĞLIKLI BESLENME

Herkese merhaba. Bugünden itibaren sizlerle birlikte olacağım inşallah. Burada beslenmeye dair merak edilenler, bilinmeyenler, güncel tartışmalar olacak. Öyleyse "Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla" başlayalım.

Her Kafadan Bir Ses

Beslenmenin sağlık açısından önemi özellikle son yüzyılda daha açık ve anlaşılır hale geldi. İnsanlar neyin vücut için yararlı neyin zararlı olduğunu sorgulamaya başladılar. Bu sevindirici bir gelişme olmakla beraber bazı sorunları da doğurdu. Bilgi kirliliği sağlıklı beslenmenin önündeki büyük engellerden birisi. İnternetin denetlenemez oluşu ve medyanın reyting uğruna sosyal sorumluluktan kaçması da bu kirlilikte pay sahibi.

Bu durumda öncelikle "uzman" kişilerin tavsiyelerine kulak vermeli. Şunu belirtmekte fayda var, her profesör,her doktor beslenme alanında yetkin değildir. Tıpkı gözümüz rahatsızlandığında kalp doktoruna gitmediğimiz gibi beslenme alanında da "diyetisyen" lere öncelik vermeliyiz.

Hemen,şimdi!

Beslenme bir alışkanlıklar dizinidir. Sağlıklı beslenmede nihai ve asıl amaç da bu alışkanlıkları uygun şekilde düzenleyebilmektir. Zayıflamak,kilo almak,dengede kalmak bunlar yan sonuçlardır. Yani sağlıklı beslenme alışkanlığını elde ettiğimizde ideal olan değerler de peşinden gelecektir zaten.

Bu alışkanlıklar değişimi takdir edileceği üzere birden gerçekleşmez. Sağlıklı beslenmeye başladığınız zaman meyvelerini kısa bir süre içinde toplayabilirsiniz ama bütün hasatı birden elde edemezsiniz. Bunun bilincinde sabır ve iradeyle yaklaştığınız zaman her şey gibi hedeflediğiniz sonuca ulaşacaksınız.

Buradaki temel problemimiz "hemen,şimdi!" arzusu. Bu arzu, insanların az kalorili şok diyetler yapmasına, bilimsel gerçekliği kanıtlanmamış duyumlara inanmasına, zayıflama hapları,çayları facialarına yol açtığı için bence çok önemli. Bu arzuyu insanlara pompalayan, reklamlarla,haberlerle insanları yanıltan hem medya hem de kişiler mevcut elbette. Bize düşen kısa sürede ulaşılan hedeflerin kalıcılığının da kısa olduğunu bilmektir.

Zorunda Değilsiniz

Sağlıklı beslenmek bilimsel gerçeklikten alınıp bir kültüre dönüştürülüyor adeta. Detoks tarifleri, mucize (!) besinler, ünlü diyetleri, herkesin alma imkanı bulamadığı tohumlar, popüler diyetlerin internetten sipariş edilen ürünleri... Uzayıp gidiyor bu liste. Sağlıklı bir yaşam için hiçbirini almak ya da kullanmak zorunda değilsiniz.

Bunları Duyuyorsak Dikkat

Biraz da beslenme okuryazarlığı yapalım ve hangi diyetleri duyduğumuzda televizyon kanalını hızlıca değiştireceğimizi, gazetenin sayfasını geçeceğimizi veya internet sayfasını kapatacağımızı sıralayalım:

Kısa sürede hızlı kilo kaybı sağlayan çok düşük enerjili şok diyetler.

Yeterli, dengeli ve doğru beslenme alışkanlığı kazandırmayan diyetler.

Tek tip besine dayalı diyetler.

Zayıflattığı öne sürülen ve pek çok yan etkisi bulunan ilaçlar.

Gerçek kilo kaybı yerine vücuttan sadece su kaybına neden olan diüretik (idrar söktürücü) ilaçlar, otlar, çaylar ve saunalar.

 

Hayırlı,sağlıklı günler dilerim.

Dyt. Fatma Zehra Uçar