VF kat sol
VF kat sağ

10 Ekim 2020

Sağlıklı Olmanın Birinci Şartı

Koronavirüsün yaygın olduğu bu günlerde, bir kere daha anlaşıldı ki, uyku çok önemli. Sağlığımızın bir numaralı dostu kaliteli uyku. Zira bedenimiz, ihtiyaç duyduğumuz uykudan mahrum kaldığı zaman bağışlık sistemi zayıflıyor ve böylece her türlü hastalığa karşı kırılgan hale geliyoruz. 

Son zamanlarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, yeterince uyku alınmaması sonucunda kalp hastalıkları, damar sertliği, kanser, şeker ve obezite tetiklenebiliyor. Bütün bunlar ise en başta gelen ölüm sebepleri arasında. Uykusuzluk ayrıca Alzheimer ve diğer nörolojik hastalıklara da yol açabiliyor. Üstelik bu hastalıklar koronaya karşı da bünyeyi zayıflatıyor. Zaten koronadan kaynaklanan ölümlerde mutlaka altta yatan bir hastalık var. Bağışıklık sistemi de zayıfsa koronanın ölümcül olma ihtimali yükseliyor.

ABD'nin sağlık konusundaki en önemli kurumu olan CDC (Hastalık Kontrol Merkezleri)'e göre, bu ülkede her üç kişiden biri kalp hastalığından dolayı ölüyor. 

Son araştırmalara göre, korona pandemisi yüzünden insanların yüzde 71'inde uyku düzeni bozulmuş. Uyku düzeni bozuk olanlar arasında 25 yaş altı grup, yani Z kuşağı birinci sırada geliyor. İnsanların çoğu uykudan önce televizyon, cep telefonu ve bilgisayarla zaman geçiriyor. Bu ise zihni meşgul ettiği için uykuya dalmayı geciktiriyor ve uyku kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.

Uzmanlar, uyumayı kolaylaştırmak için ilaç veya alkol almanın da son derece yanlış yöntemler olduğunu hatırlatıyorlar. Biyolojik saati doğru ayarlamanın en iyi yolu, uyumadan önce beyni dinlendirmek ve düzenli uyku saati. Bunun için de yoga tavsiye ediliyor. Aslında bu araştırmayı yapanlar İslam'dan haberdar olsalardı, kesinlikle namaz kılmayı ve dua etmeyi tavsiye ederlerdi. Zira namaz saatleri Güneş'in pozisyonuna göre belirlendiği için zaten gün içinde belirli bir düzeni zorunlu kılıyor. Ayrıca namaz ve dua bir çeşit zihinsel detoks olduğu için beyni rahatlatıyor. Böylece bağışıklık sistemi de güçlenmiş oluyor ve hastalıklara karşı korunma sağlıyor.