VF kat sol
VF kat sağ

17 Haziran 2020

SON VİRAJ

Ülkemizde sınavların ismi, sistemi, zamanı, uygulanma biçimi değişse de, değişmeyen şeyin sınav öncesi yaşanan kaygı ve sınav esnasındaki heyecan olduğunu düşünüyorum. Yaz ayları sınav takviminin daha yoğun olduğu bir dönem. Bu nedenle gerek sıcak havaların gelişi gerek öğrencilerdeki kaygı bu dönemi biraz daha çekilmez hale getirebiliyor. Yakın zamanda ortaokuldan liseye geçiş yapacak olanların ve yine liseden üniversiteye geçiş yapacak olan öğrencilerin girecekleri sınavlar var. Bu sınavların diğerlerinden farkı, öğrencilerin ilk dönem konularından sorumlu olması. Yaşanan pandemi süreci  bir takım olumlu olumsuz etkilere ortam hazırladı. Peki ama bu durum öğrencilerin kaygısını ne yönde etkileyebilir ?

Öğrenciler hedeflerine ulaşmak adına girecekleri sınav öncesi kaygı durumları yaşarlar. Bunun yanı sıra fiziksel ve psikolojik olarak da çeşitli etkiler görülebilir. Bunlar olağanüstü durumlar değildir. Bu duygu değişimlerini doğru yöntemlerle yönettikleri vakit, olumsuz etkileri en aza indirmiş olurlar. Son viraja girerken sınavlarla ilgili genelde Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenlerle yaptığımız eğitim söyleşileri sonucu elde ettiğimiz faydalı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum:

-Sınava az bir zaman kaldığı için özellikle uyku ve beslenme düzenlerine daha çok dikkat edilmeli.

-Sınav öncesi denemeler ciddiyetle ve süre gözetilerek çözülmeli.

-Mümkünse sınav yeri öncesinden ziyaret edilmeli.

-Sınav esnasında özellikle ilk 15 dakika çok önemli. Bu nedenle ilk dakikalarda mümkün olduğunca konsantre şekilde başlanmalı.

-Sınav esnasında rahatlamak için basit egzersizler yapılmalı: Şakakları ovmak ve derin nefes almak gibi.

-Tereddüt edilen sorularda fazla vakit kaybetmeyip tekrar dönmek için zaman verimli kullanılmalı.

-2 oturumlu sınav aralarında sınav kritiği yapılmamalı. Diğer sınava odaklanılmalı.

-Başarı sloganları daima zihinlerde olmalı.

-Sınav esnasında ya kazanamazsam gibi arabesk sorular hafızadan silinmeli.

-Cevap kağıdı kodlama işi en sona bırakılmamalı.

-Uzun sorulara ön yargılı yaklaşılmamalı.

-Soruların tamamı okunmalı.Okumadan zor ya da kolay diye değerlendirme yapılmamalı.

Ve en önemlisi sınavın her şey demek olmadığının farkında olunmalı.

Bu zamana kadar elinden geleni yapan öğrenciler sınava kadar olan süreçte daima pozitif cümleler kurarak iç motivasyonlarını yüksek tutmalılar. Daima;

-Yapabilirim,

-Başarabilirim,

-Emeklerim karşılıksız kalmayacak vb. olumlu sloganlarla psikolojik olarak da sınava hazırlanmalılar.

Yapılması gereken doğru davranışlardan bir diğeri de mahalle baskısına aldırış etmemek ve kulakları tıkamak olacaktır. Bu süreçte öğrenciler elbette birileri tarafından motivasyonu düşüren şu sözlere maruz kalacaktır:

-Zaten sorular ilk dönemden sorulacak, o yüzden yüksek puan almalısın

-Komşunun çocuğu harıl harıl çalışıyor sen de son ana kadar çalış

-Bu sene mutlaka kazanmalısın.

Bunları söyleyenler de elbette onları hırslandırmak için söylüyordur ama usul yanlış. Özellikle anne-babalar çocuklarına her şartta güvendiklerini onlara hissettirmeliler. Sadece sınavdan yüksek alınca çocuğunuza olan sevginiz değişecekse bu, büyük bir yanlış olacaktır. Sonuçlar ne olursa olsun evlatlarınızın sizin en değerlileriniz olduğunu bilin.

Unutmayın ki çocuklar ve gençler sınav zamanları söylenen sözleri asla ve asla unutmazlar. O yüzden ebeveyn, komşu, arkadaş, kim olursak olalım sözlerimizi özenle seçerek daha iyi bir iletişim kurabiliriz. Elbette herkes sınava girecek olan bireylerin iyi yerlerde olmasını ister ama belki sizin istekleriniz çocuğunuzun yeteneklerine ve isteklerine uygun değil. Bunları lütfen göz ardı etmeyin. Çocuğunuzun sınavdan dolayı sağlığından olmasını ister misiniz? Elbette hayır olacaktır cevabınız.

O zaman çocuklarımızı karşımıza alıp sınav öncesi samimi bir şekilde konuşalım. Onlara her şartta güvendiğimizi hissettirelim. Bu iletişim belki de hayatı boyunca unutamayacağı bir an olacaktır.

Bu tavırların sınav sonrası alınacak sonuç ne olursa olsun devam etmesi dileğiyle. Anne ve babalar, bir sınav yüzünden ömür boyu sağlık problemi yaşayanların varlığından haberdar olun lütfen.

Sınavlar için ter döken gençler, Allah yar ve yardımcınız olsun.

Başarılar...