23 Eylül 2020

ZORUNLU TABLET

2020-2021 yılı Eğitim-Öğretim döneminin ilk zili  soru işaretleriyle çalmaya başladı. Anaokulu ve ilkokul 1'inci sınıf öğrencileri için örgün olarak başlayan eğitimler diğer kademeler için uzaktan eğitimle devam edecek. Örgün eğitime başlayan sınıflar da haftanın belirli günleri gelerek ders görecekler. Sınav hazırlık grupları da süreci okullarda ve özel kurumlarda destekleme kurslarıyla yürütecekler. Okullar açıldı gibi bir hava olsa da uzaktan eğitim bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Hal böyle olunca da hem EBA ( Eğitim Bilişim Ağı) hem canlı dersler için evlerde yeterli internet, bilgisayar ve tablet bulunması gerekiyor. Yaklaşık 25 milyon öğrencinin olduğu ülkemizde yeteri kadar tablet vb. materyaller  var mı sorusu özellikle bu aralar oldukça gündemde.

Öğrenciler için yoğun bir programın olduğu bu sistemde her evde 1 adet tablet yahut bilgisayar bulunması bile yeterli olmayacak gibi. Çok çocuklu ailelerin halini düşünemiyorum bile. Onlar için durum daha da elzem. EBA ve canlı dersler, online sınavlar, denemeler derken artık elektronik aletler her evde zaruri bir ihtiyaç haline geliyor. Bu konu pandemi döneminin başından beri gündemde idi. Bugünlerde yardım kampanyalarıyla öğrencilerin tablet ihtiyacı giderilmeye çalışılıyor. Bu gibi haberler sevindirici elbette ama daha büyük kampanyalar yapılmalı. Tabi ki destek sadece Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bekleniyor ama güzel kampanyalara imza atarak  bazı bölgelerde askıda tablet  uygulaması yapan duyarlı vatandaşlar, Türk Hava Yolları gibi kendi aralarında para toplayarak tablet alanlar, yardım kampanyası düzenleyen Acun Ilıcalı gibi ünlüler de var. Bu güzel hamleler insanlığın hala diri olduğunu gösteriyor ve gelecek adına umut vadediyor. Bunlar takdire şayan hareketler. Benzer faydalı işlerin artması en büyük temennimiz.

Tablet kampanyası ihtiyaçlı öğrencileri daha iyi bilen ilçe belediyeleri ve İlçe Milli Eğitim müdürlükleri ile birlikte yürütülürse daha sağlıklı olacağı kanaatindeyim.  Çünkü ellerindeki veriler  ile adrese teslim bir yardım kampanyası düzenlenebilir. Böylelikle hem internet hem de tablet ihtiyacı giderilirse öğrenciler uzaktan eğitim sürecini daha verimli bir şekilde yürütebilir. Ailelerin de yükü hafiflemiş olur.

Öğrenciler tabletin ve bilgisayarın doğru ve faydalı şekilde kullanımı noktasında gerek aileler gerek öğretmenleri tarafından bilgilendirilirse ve ihtiyaçları giderilirse daha faydalı olacaktır. Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gelecek nesiller için oldukça önemli. Tablet ve internet ihtiyacı konusunda destek olan herkese müteşekkiriz. Şu zamanda yapılan yardımlar gelecekte de adından söz ettirir. Gelecek neslin aklında yer etmek için harekete geçilmeli. Kendi imkanlarıyla temin edecekler için de piyasadaki artışların önüne geçilmeli.

Umarım tablet ve bilgisayar fiyatları maske gibi anlamsız bir şekilde artmaz!